Houtimitaties

Met ambacht geven we glans aan ons cultuurhistorisch erfgoed.

Vraag een offerte aan
Ambachtelijke techniek:

Houtimitaties

Een goede houtimitatie is nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Dit komt omdat zeer secuur de natuurlijke nerf, glans en eigen kleur wordt nagebootst. Puur vakmanschap dus. 

De restauratie- en decoratiespecialisten van Ovink&Wolters zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van kwalitatief hoogstaande houtimitaties. Houtsoorten met een luxe uitstraling zoals mahonie, teak, walnoot en eiken schilderen zij na. Heel precies werk. Met kennis van materialen en gereedschappen. 

Ambachtelijke techniek

Houtimitatie is een ambachtelijke techniek die al eeuwen worden toegepast. Vaak is imitatie een nabootsing van een duurder materiaal op een goedkope ondergrond. Het toepassen van houtimitaties gebeurt lang niet altijd uit zuinigheidsoverwegingen, maar ook om bouwtechnische redenen, schaarste van de natuurlijke materiaalbronnen of als decoratie op zich.

Vroeger en nu

Meestal passen we houtimitaties toe bij monumentale gebouwen waar slechts gedeeltes moeten worden gerestaureerd. Door gebruik te maken van de technieken van vroeger is het verleden en het heden vrijwel niet van elkaar te onderscheiden. In de particuliere sector passen we ook steeds vaker deze technieken. Dan gaat het voornamelijk om de lambrisering of trappartijen.

Ambacht maakt alles mooier

Onze projecten

Restauratie Schnitgerorgel

De vakspecialisten van Wolters & Ovink hebben aan de restauratie van één van de grootste barokorgels ter wereld gewerkt.

Bekijk dit project

Bekroond schilderwerk in Paleis Het Loo

Wolters & Ovink werd vanwege dit bijzondere project afgelopen najaar bekroond met de Nationale Schildersvakprijs in de categorie Decoratie- & Restauratieschilderwerk, en won daar ook de Publieksprijs. De jury omschreef het werk als ’Restauratieschilderwerk op hoog niveau’, met bijzondere lof voor de perfect uitgevoerde hout- en marmerimitaties. Deze prijs is de kroon op ons werk.

Bekijk dit project

Revitalisatie Stadhuis Groningen

De restauratieschilders van Ovink & Wolters hebben het stadhuis van Groningen haar historische uitstraling teruggegeven.

Bekijk dit project