Vergulden

Met ambacht geven we glans aan ons cultuurhistorisch erfgoed.

Meer informatie
Ambachtelijke techniek

Verguld technieken

Goud oxideert niet, verliest geen glans, is duurzaam en er is maar een klein beetje licht nodig om goud te laten schitteren. Deze luxe uitstraling en warme gloed zorgen er voor dat mensen goud omarmen. Vergulden vraagt geduld, precisie en vakmanschap.

De specialisten van Ovink&Wolters hebben ruime ervaring in bladgoud vergulden. Zij hebben al verschillende hekwerken, wapenschilden, ornamenten, orgels, beelden, wijzerplaten, torenhanen en windwijzers laten schitteren.

De glans en uitstraling van bladgoud

Door de buigzaamheid en flexibiliteit van goud is het mogelijk om een gram goud te walsen tot er een vel bladgoud van een vierkante meter ontstaat. Met deze zeer dunne velletjes bladgoud kunnen de meest uiteenlopende ornament verguld worden. Ideaal om buiten toe te passen op objecten van groot tot klein.

Ambachtelijke technieken toegepast

Onze specialisten hebben het bladgoud toegepast op het hekwerk van Paleis Het Loo en Slot Zeist, op het Schnitger Orgel in Zwolle, König-orgel in Nijmegen, op de fontein op het Haagse Binnenhof en op wapenschilden.

Goud geeft glans

Onze projecten

Restauratie Schnitgerorgel

De vakspecialisten van Wolters & Ovink hebben aan de restauratie van één van de grootste barokorgels ter wereld gewerkt.

Bekijk dit project

Bekroond schilderwerk in Paleis Het Loo

Wolters & Ovink werd vanwege dit bijzondere project afgelopen najaar bekroond met de Nationale Schildersvakprijs in de categorie Decoratie- & Restauratieschilderwerk, en won daar ook de Publieksprijs. De jury omschreef het werk als ’Restauratieschilderwerk op hoog niveau’, met bijzondere lof voor de perfect uitgevoerde hout- en marmerimitaties. Deze prijs is de kroon op ons werk.

Bekijk dit project

Meest gestelde vragen

Wat is het proces van het vergulden van een object met bladgoud?

Het vergulden van een object met bladgoud begint met het aanbrengen van een speciale lijm op het oppervlak. Vervolgens wordt het bladgoud zorgvuldig op het oppervlak aangebracht en met een zachte borstel of doek aangedrukt. Het overtollige bladgoud wordt verwijderd en het oppervlak wordt gepolijst om een glad en glanzend uiterlijk te creëren.

Welke materialen en gereedschappen zijn nodig om succesvol bladgoud aan te brengen?

Om succesvol bladgoud aan te brengen heeft men nodig: bladgoud, lijm, een speciale lijmpenseel, een zachte borstel of doek, een snijmes, een liniaal, en schuurpapier.

Hoe lang duurt het om een object te vergulden met bladgoud en wat zijn de belangrijkste stappen in het proces?

Het vergulden van een object met bladgoud kan verschillende uren in beslag nemen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het object. De belangrijkste stappen in het proces zijn: voorbereiding van het oppervlak, aanbrengen van de lijm, plaatsen van het bladgoud, verwijderen van overtollig bladgoud en polijsten van het oppervlak.

Welke factoren beïnvloeden de duurzaamheid en kwaliteit van het vergulde oppervlak?

Verschillende factoren kunnen de duurzaamheid en kwaliteit van het vergulde oppervlak beïnvloeden, zoals de kwaliteit van de lijm, de dikte van het aangebrachte bladgoud, de omgevingstemperatuur en vochtigheid, en de mate van blootstelling aan licht en lucht.

Wat zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van vergulden met bladgoud en wat maakt deze techniek zo populair?

Vergulden met bladgoud wordt vaak gebruikt in de decoratieve kunst, zoals bijvoorbeeld bij het verfraaien van meubels, lijsten, beeldhouwwerken, sieraden, en architecturale elementen. Deze techniek wordt populair vanwege het prachtige, glanzende uiterlijk dat het bladgoud geeft aan het object, en de duurzaamheid van het aangebrachte bladgoud. Het is ook een traditionele en ambachtelijke techniek die al honderden jaren wordt gebruikt in de kunst- en decoratieve industrie.