Glas-in-lood

Met ambacht geven we glans aan ons cultuurhistorisch erfgoed.

Meer informatie
Ambachtelijke techniek

Glas in lood

Het zetten van glas-in-lood is een eeuwenoude techniek, waarbij kleine stukken glas in loden profielen worden geplaatst. Glas-in-lood restaureren of ontwerpen vraagt om creativiteit, ervaring en kennis van materialen.

De specialisten van Ovink&Wolters maken op ambachtelijke wijze glas-in-lood voor monumentale panden zoals oude herenhuizen, kerken en kastelen.

Ambachtelijke techniek

De eeuwenoude glas-in-lood techniek is ontstaan omdat men vroeger nog niet de mogelijkheid had om grote glasplaten te maken en te bewerken. Bij glas-in-lood worden kleine stukken gekleurd of gebrandschilderd in het patroon van een voorstelling of ontwerp gesneden en loodlijsten geplaatst. Het lood wordt aan elkaar gesoldeerd. De techniek maakt het mogelijk om allerlei kleurrijke patronen in ramen te plaatsen. In kerken en kloosters werd het toegepast om verhalen en taferelen op een bijzondere manier weer te geven. Later werd het gebruikt om huizen te ‘versieren’. 

Onze specialisten hebben glas-in-lood vervaardigd en gerestaureerd voor bijvoorbeeld de Sassenpoort in Zwolle, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, de Vijverhof in Den Haag en de Deventer Bergkerk en de Lebuinuskerk. 

Oude ambachten nu

Het is nu zelfs mogelijk om het glas lood binnen in dubbel glas te plaatsen. Zo blijft de uitstraling bewaard met de isolerende waarde en het comfort van deze tijd. 

Glas-in-lood is tegenwoordig weer erg hip. Vooral in combinatie met huizen in jaren ’30 stijl is glas-in-lood weer aan een opmars bezig. Dit is ook niet zo gek, want het geeft een authentieke uitstraling aan uw woning en het gekleurde glas zorgt voor een bijzondere lichtinval.  

Ambacht maakt alles mooier

Onze projecten

Restauratie Schnitgerorgel

De vakspecialisten van Wolters & Ovink hebben aan de restauratie van één van de grootste barokorgels ter wereld gewerkt.

Bekijk dit project

Bekroond schilderwerk in Paleis Het Loo

Wolters & Ovink werd vanwege dit bijzondere project afgelopen najaar bekroond met de Nationale Schildersvakprijs in de categorie Decoratie & Restauratie.

Bekijk dit project

Revitalisatie Stadhuis Groningen

De restauratieschilders van Ovink & Wolters hebben het stadhuis van Groningen haar historische uitstraling teruggegeven.

Bekijk dit project