Project:

Paleis Het Loo

Bekroond schilderwerk in Paleis Het Loo!

Apeldoorn

Bekroond schilderwerk in Paleis Het Loo

Bij de renovatie van Paleis Het Loo was het restaureren van het schilderwerk in handen van Wolters & Ovink. Een omvangrijke én veelzijdige opdracht, waarbij wij in het gehele zeventiende-eeuwse paleis schilderwerk retoucheerden, onderdelen verguldden en hout- en marmerimitaties aanbrachten.

Het werk werd dan ook bekroond met de Nationale Schildersvakprijs voor decoratie- en restauratieschilderwerk. Wolters & Ovink, onderdeel van Wolters Vastgoedonderhoud, is gespecialiseerd in restauratie-decoratie. Hoewel onze specialisten regelmatig worden ingeschakeld om het schilderwerk in toonaangevende monumenten te restaureren, was de opdracht in Paleis Het Loo ook voor ons een heel bijzonder project.

Uitstraling behouden

Bij de grootscheepse verbouwing van Paleis Het Loo moest asbest verwijderd worden, waartoe vrijwel alle houten onderdelen (plinten, plafondlijsten, deuren, lambriseringen) gedemonteerd en daarna weer gemonteerd werden. De expertise van Ovink & Wolters werd vervolgens ingeschakeld om de schade die daarbij was ontstaan aan het schilderwerk, te retoucheren. Het was de uitdrukkelijke wens dat er geen ‘nieuw paleis’ zou ontstaan, de bestaande uitstraling en afwerkingen moesten zoveel mogelijk behouden worden. Schilderwerk diende dus niet te worden overgeschilderd. Tijdens een wekelijkse rondgang met de conservators bekeken we per kamer wat de aanpak zou worden. Alles is in de bestaande afwerking geretoucheerd: deels ging het daarbij om schilderwerk uit de jaren tachtig, toen de vorige restauratie plaatsvond, maar er waren ook onderdelen die nog in de lijnolie stonden, en onderdelen die helemaal in de watergedragen verf van nu staan.” Om de originele uitstraling te behouden, werd de verf met de hand gemengd. “Onze kleurexperts stonden met een palet ter plekke de kleuren te mengen.”

Hout- en marmerimitaties

De opdracht in Paleis Het Loo was bijzonder veelzijdig. We retoucheerden schilderwerk van sterk uiteenlopende soort. Er zijn bijvoorbeeld ook plafondschilderingen waarbij we schade retoucheerden. Ook daarbij kijkt het uiteraard heel nauw om de juiste kleur te mengen, met de juiste glans en uitstraling. We deden veel verguldwerk, onder meer van spiegellijsten en de buitenkant van de zonnewijzer, retoucheerden marmerimitatie in verschillende types marmer en retoucheerden houtimitatie. Ook brachten we nieuwe houtimitatie aan, bijvoorbeeld in de Bernhardkamer. Deze kamer van Prins Bernhard was in het verleden afgebroken maar is nu nagebouwd met nieuw hout. Dat hout hebben we geschilderd in houtimitatie, zodat de originele eikenhouten uitstraling terugkeerde.

Aanvullend werk

Het herstellen van de schade was de eerste opdracht. Gaandeweg kwamen daar aanvullende opdrachten bij, we schilderden installatieonderdelen zoals rookmelders in de kleur van de ondergrond. Hetzelfde hebben we met de schilderijroeden gedaan. Er zijn nieuwe achterzetramen gekomen, daarvoor hebben wij alle binnenzijden van de gevelkozijnen overgeschilderd. Daarnaast hebben wij een deel van het buitenschilderwerk gedaan. Vanwege de korte uitvoeringsperiode die beschikbaar was, werd het buitenschilderwerk opgedeeld in drie delen, waarvan Ovink & Wolters er een voor zijn rekening nam.

350 kamers

Dit was een uniek groot werk. In ongeveer 350 kamers deden wij al het monumentale schilderwerk. In ons vakgebied zijn niet veel bedrijven die een opdracht van deze omvang aankunnen. We zijn drie-en-een-half jaar bezig geweest, van 2019 tot 2023, waarbij we gemiddeld over de hele periode met acht man werkten. Tijdens piekmomenten waren wel 23 van onze vakmensen tegelijk bezig. In totaal was het 41.000 manuren.

Kroon op het werk

Wolters & Ovink werd vanwege dit bijzondere project afgelopen najaar bekroond met de Nationale Schildersvakprijs in de categorie Decoratie & Restauratie.

Onze keurmerken
LOREM IPSUM DELOIT

Kwaliteit zit in onze DNA

Zorg voor uw vastgoed

Donec elementum euismod elit, nec vestibulum libero bibendum nec. Proin sit amet . Donec sollicitudin metus in.

Zorg voor afspraken

Donec elementum euismod elit, nec vestibulum libero bibendum nec. Proin sit amet . Donec sollicitudin metus in.

Zorg voor onze omgeving

Donec elementum euismod elit, nec vestibulum libero bibendum nec. Proin sit amet . Donec sollicitudin metus in.