De afgelopen periode zijn onze vakmensen van Wolters & Ovink druk bezig geweest met restauratiewerkzaamheden aan het monumentale König-orgel van de Stevenskerk te Nijmegen. De vaklieden hebben inmiddels de laatste hand gelegd aan deze bijzondere opdracht en het orgel naar volle tevredenheid opgeleverd.

Het König-orgel behoort tot een van de grootste en belangrijkste orgels van Nederland. Het orgel dateert uit 1776 en dat geldt ook voor de verf en materialen, die in bijna 250 jaar tijd behoorlijk waren aangetast. Onze vakmensen hebben het orgel voorzien van een nieuwe laag lijnolieverf in de originele strogele kleur, ook wel paille genoemd. Bovendien zijn het houtsnijwerk en diverse ornamenten opnieuw verguld met bladgoud (dubbel toren goud). Ook zijn de marmerimitaties in volle glorie hersteld.

De kas is ontworpen en gemaakt door Jan van der Hart uit Amsterdam. Het orgel is versierd met beeldhouwwerk van Johan Keerbergen (Rotterdam): o.a. musicerende vrouwen en engelen en het stadswapen van Nijmegen.

We vinden het een eer dat we het vertrouwen hebben gekregen om dit absolute hoogtepunt van de Stevenskerk in oorspronkelijke staat te herstellen. Een prachtig project, waar een hoge mate van ambachtelijke precisie voor nodig was. We zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd om de zeer secure restauratiewerkzaamheden af te ronden naar volle tevredenheid van zowel de opdrachtgever als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Restauratie König-orgel naar volle tevredenheid afgerond 8 Restauratie König-orgel naar volle tevredenheid afgerond 9 Restauratie König-orgel naar volle tevredenheid afgerond 10 Restauratie König-orgel naar volle tevredenheid afgerond 11 Restauratie König-orgel naar volle tevredenheid afgerond 12