De restauratieschilders van Ovink en Wolters hebben het stadhuis van Groningen haar historische uitstraling teruggegeven: zij hebben hard meegewerkt aan de renovatie van het monumentale gebouw.  

Onze vaklieden hebben meegewerkt aan de tweejarige grondige renovatie, restauratie, verduurzaming en functionele verbetering van dit rijksmonument in opdracht van Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv.
Naast het ambachtelijke schilderwerk hebben wij ook het binnen- en buitenschilderwerk van het monument aan de Grote Markt verzorgd en de ramen voorzien van monumentaal isolatieglas.  

Buitenzijde
De voorgevel aan de grote Markt is gerestaureerd. Aan de buitenzijde hebben wij het schilderwerk van de ramen en kozijnen verzorgd en de ramen voorzien van monumentaal isolatieglas. Ook de monumentale stalen verlichtingsarmaturen aan de buitenzijde van het stadhuis hebben wij geschilderd. Op de zonnewijzer op de gevel hebben onze vaklieden de oude patinalaag weer teruggebracht met behulp van bronstechnieken en de romeinse cijfers van het jaartal op de voorgevel zijn prachtig verguld. 
Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 7
Foto: voorgevel stadhuis

Binnenzijde
De binnenzijde van het stadhuis is volledig verbouwd en verduurzaamd. Op de zolder is een nieuwe raadzaal gebouwd en het complete installatiewerk is vernieuwd. Onze vaklieden hebben het schilderwerk binnen verzorgd. 

Via het bordes komt de bezoeker de prachtig vernieuwde entree binnen van het stadhuis. Onze vakmensen hebben de pilaren en zuilen opnieuw gemarmerd. Uit kleur historisch onderzoek is naar voren gekomen dat de zuilen, pilaren en delen van de wanden oorspronkelijk waren gemarmerd. De juiste kleuren zijn teruggevonden en de marmerimitaties zijn opnieuw aangebracht.

Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 2
Foto: marmerimitatie pilaren

Ook de oorspronkelijke eiken hout imitatie hebben wij weer teruggebracht op de deuren in het stadhuis. 

Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 8    Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 3
Foto’s: hout imitatie deur

Het trappenhuis is aangepakt: de lift is verwijderd en de trap is in ere hersteld. Er zijn nieuwe stukken traptreden en balusters gemaakt die wij samen met de trabomen hebben teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren.

Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 4
Foto: Trappenhuis

De bestaande decoratieve wandbekleding in de oude raadzaal hebben onze restauratieschilders ook aangebracht op de nieuw geplaatste wanden. De panelen zijn geschilderd en gesjabloneerd in dezelfde kleuren. 

Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 5
Foto: Panelen oude raadzaal

De fraaie eerste verdieping heeft extra allure gekregen doordat alle 80 pilaren opnieuw zijn gemarmerd.

Ambachtelijke schildertechnieken | Stadhuis Groningen prachtig gerenoveerd 6
Foto: hal 1e verdieping)