In opdracht van het Rijksvastgoed heeft Wolters en Ovink in samenwerking met Koek en Reinders de complete monumentale historische buitengevel van de Vijverhof te Den Haag geschilderd en zijn alle 120 glas in lood ramen gerestaureerd. De Vijverhof, vroeger het Noyelleshuis genaamd, dateert uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in 1642. Tegenwoordig is het ministerie van Algemene Zaken hier gehuisvest.

Een enorme omvangrijke opdracht waarbij Koek & Reinders het schilderwerk ter plaatse voor zijn rekening nam en Wolters & Ovink alle draaiende ramen opnieuw heeft geschilderd en voorzien van glas in lood.

In ons restauratieatelier te Deventer hebben onze restauratiespecialisten alle 120 ramen vakkundig ontdaan van het lood dat in een zeer slecht staat verkeerde. Vervolgens is het bestaande glas zorgvuldig gereinigd. Waar nodig is het glas vervangen door nieuw glas. Het nieuwe glas wordt volgens het oorspronkelijke procedé met de hand geblazen, hierdoor blijft de karakteristieke uitstraling behouden. (Dit gebeurt nog slecht bij een aantal glasblazers in Frankrijk en Duitsland).

Vervolgens is het bestaande en nieuwe glas opnieuw verlood tot glas in lood panelen waarna deze wind en waterdicht zijn gekit. Hierna zijn er in totaal 3240 loodveters op de panelen gesoldeerd en zijn de glas in lood panelen teruggeplaatst in de ramen. Vervolgens zijn de 960 windroedes op de ramen bevestigd en ten slotte zijn de loodveters opgedraaid tot zogeheten roosjes om de glas in lood panelen stabiliteit te geven.

Inmiddels zijn alle ramen teruggeplaatst op de Vijverhof in Den Haag en zijn ze hier te bewonderen.

 

120 glas in lood ramen gerestaureerd van de Vijverhof te Den Haag 1