Met zorg voor uw vastgoed

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut dictum tellus libero, sed facilisis ex eleifend vitae. Etiam sagittis in lectus sed porttitor.

Vraag een offerte aan

Aeroscan

Lancering Monuscan in Lebuinuskerk Deventer tijdens Nationaal Monumentencongres 2019

Eigenaren van nationaal erfgoed beschikken dankzij Monuscan over een digitale replica van hun monument. Subsidies kunnen hierdoor gerichter worden verstrekt – aannames behoren tot de verleden tijd. Bouwvergunningen kunnen eenvoudiger worden aangevraagd en een complete weergave van de actuele conditie is zo voorhanden.

Monuscan is een samenwerking van technologiebedrijf Aeroscan, ontwikkelaar van software en drone applicaties, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Wolters Vastgoedonderhoud. De laatste twee zijn erkende en gecertificeerde partijen op het gebied van onderhoud aan monumentaal erfgoed. Monuscan is gelanceerd tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019, waar Hans Wolters en Anthony de Graaf onder andere uitlegden op welke wijze er straks van elk monument een 3D model met database beschikbaar komt. Om ons nationale erfgoed door te kunnen geven aan volgende generaties moeten we het op een duurzame wijze in stand houden. Een enorme opgave, want inspecteren is kostbaar, tijdrovend en het benodigde vakmanschap wordt steeds schaarser. Technologische ontwikkelingen bieden een uitkomst voor het digitaal preserveren van cultureel erfgoed en hiermee het vakmanschap te ondersteunen.

Visuele databases

Steeds meer bouw- en vastgoedorganisaties werken data-gedreven. Nu is de tijd aangebroken dat ook monumenten een digitaal verleden, heden en toekomst krijgen. Monuscan biedt een platform waar een momentopname van het gebouw wordt vastgelegd en gedigitaliseerd, met behulp van drones en sensoren, om deze informatie vervolgens veilig centraal op te slaan. Een bouwkundig accuraat, fotorealistisch 3D model functioneert hierbij als de basis van een visuele database, die wordt verrijkt met historische documentatie en actuele conditionele informatie. De beschikbare informatie wordt toegankelijk gemaakt voor iedere belanghebbende in het beheer- en onderhoudsproces om inventarisatie van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden mogelijk te maken.

Hans Wolters van Wolters uit Deventer: “Als eigenaar van een monument moet je er niet aan denken, maar stel je eens voor dat een monument – deels – beschadigd raakt. Dan is het toch zeer prettig dat er met behulp van de digitale replica snel en geheel volgens het origineel gerestaureerd kan worden.”

Ook Anthony de Graaf van Bouwgroep Dijkstra Draisma was meteen enthousiast toen de plannen voor Monuscan werden gesmeed: “Een van de grootste uitdagingen van restauratie zijn de inspecties. Deze bepalen voor een groot gedeelte het succes. Met Monuscan ziet de toekomst van de instandhouding van monumenten er een stuk beter uit.”

De eerste inspecties van monumentaal vastgoed zijn inmiddels uitgevoerd. Onder andere Het Schip in Amsterdam, De Lebuinus Kerk in Deventer, de Oldehove in Leeuwarden en het Centraal Station in Groningen zijn al gedigitaliseerd.