Zaterdag 9 september ben je van harte welkom in de ‘IJskelder’, het restauratie atelier van Ovink&Wolters op de begane grond van de toren van de Lebuïnuskerk. Onze vakmensen Ferrie, Alexa en Roy laten oude schildertechnieken zien, verguldtechnieken, hout- en marmerimitaties, decoratieve technieken, muurschilderingen en glas-in-lood.

IJskelder
In de IJskelder zijn doorlopend demonstraties van ambachtelijke schildertechnieken te zien.
Wanneer? Zaterdag 9 september van 10:00 – 16:00 uur
Locatie? Grote Kerkhof 42 te Deventer (de kleine rode deur onderaan de Lebuïnustoren.)

Foto: Bezoekers in de ijskelder van de Lebuïnuskerk tijdens Open Monumentendag Deventer 2022,  foto Viorica Cernica

Open Monumentendag Deventer
Maar liefst 50 monumenten in Deventer zijn opengesteld voor publiek! Open Monumentendag Deventer vindt plaats in het weekend van 9 en 10 september 2023 met als thema “Levend Erfgoed”.

In Deventer worden veel activiteiten georganiseerd, zoals een treinrit door de binnenstad, de Route van Goud (speurtocht voor kinderen)Natuurlijk ook weer de Nacht van Goud, een avond met exclusieve voorstellingen.
Bekijk de website van OMD 2023 voor meer informatie:

Een unieke kans om een kijkje te nemen in de IJskelder!
De ‘IJskelder’ is een bezoek waard: het is een ruimte van 18 meter hoog en bevindt zich op de begane grond van de toren van de Lebuïnuskerk. De ‘kelder’ heeft muren van drie meter dik, die goed isoleren waardoor de ruimte vroeger (zonder het raam) dienst deed als bewaarplaats van blokken ijs uit de IJssel. Artsen gebruikten het ijs bij behandelingen en de elite gebruikte de ruimte als koelcel.

Foto: toegang IJskelder Grote Kerkhof 2022