...

Haan terug op de Kerk van Gorssel

De door Wolters bv vergulde haan van Gorssel is terug op zijn vertrouwde plek op de kerk en kan weer aangeven uit welke hoek de wind waait. Donderdag 11 december om 9.00 uur zou wethouder Kottelenberg de gerenoveerde haan terugplaatsen op zijn oorspronkelijke plaats: de toren van de protestante kerk aan de Hoofdstraat te Gorssel.

Wethouder Jan Kottelenberg bestudeert de kerkhaan, met handschoenen vanwege de vers aangebrachte vergulding. Onder toeziend oog van Freddy Lubbers, medewerker Vastgoed en Bouwen van de gemeente Lochem en Dennis Klein Koerkamp, projectleider van Wolters BV uit Deventer dat de volledige restauratie van de kerktoren onder zijn hoede had ging de moedige wethouder door weer en wind naar boven. Boven plaatst wethouder Kottelenberg de vergulde haan weer terug op zijn oorspronkelijke plaats. Voldaan, verwaaid en nat komt hij weer beneden.

Warme bijeenkomst
De bijeenkomst werd bijgewoond door onder andere de Beheerraad van de Protestante Kerk, de predikant, de Monumenten-commissie, medewerkers van de gemeente en van de uitvoerende bedrijven. Dat maakte van deze koude onderneming toch een warme bijeenkomst. Zo kwam er een einde aan de acht weken durende restauratie en de tweejaarlijkse inspectiebeurt van dit rijksmonument. Hierbij werden onder meer de haan en de bol opnieuw verguld, het kruis, de wijzerplaat en wijzers van de klok behandeld, de leien kap vervangen en werden er voeg- en schilderwerkzaamheden verricht. Om de restauratie recht te laten doen aan de oorspronkelijke kerk was voor nader onderzoek de Rijksdienst Cultureel Erfgoed ingeschakeld. Deze week wil men de steigers nog verwijderen zodat men rondom de kerk aanstaand weekend weer alle Gorsselnaren gastvrij kan ontvangen op de Kerstmarkt.

De toren van de Nederlandse Hervormde kerk is het oudste gebouw van Gorssel en dateert uit de 15e eeuw. De bovengeleding is van 1632. In de klokkenstoel bevinden zich twee klokken, waarvan een van G. van Wou uit 1498 (diameter 105 cm.) en de andere van H. ter Horst uit 1633 (diameter 99 cm.). Tijdens een bombardement door de geallieerden op 18 maart 1945 werden de kerk en de pastorie verwoest. De toren bleef, hoewel zwaar beschadigd, overeind. Na de oorlog werd de toren gerestaureerd en het kerkgebouw werd in 1949 herbouwd.